prosím o posúdenie

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

prosím o posúdenie

Poslaťod tony » Pon Feb 04, 2013 8:31 am

Zdravím,prosím o posúdenie,ja mám podozrenie že je to kopia.Šírka 35 mm,ďakujem.
Prílohy
pos.1.JPG
pos.1.JPG (29.52 KiB) Zobrazené 5659 krát
Naposledy upravil tony dňa Štv Jún 06, 2013 12:33 pm, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
tony

Re: prosím o posúdenie

Poslaťod Altmann » Pon Feb 04, 2013 8:46 am

Obrázek je hodně malý, ale já se kloním k názoru, že to je originál. Člověk by to měl držet v ruce, ale zde jsem na 90% pro origo.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod faleristik » Pon Feb 04, 2013 9:42 am

Taktéž se přikláním k názoru, že jde o originál. Tyto kříže vyráběla řada výrobcú a proto je mnoho variant, osobně jsem jej našel i v katalogu firmy, která dodávala výstroj a vybavení pro hasiče.
Obrázok užívateľa
faleristik

zameranie / specialization: R.-U.

Poslaťod zugar » Pon Feb 04, 2013 11:52 am

Na rozměrech a tvaru kříže určitě nezáleží, ale je tady jiná nesrovnalost. Kříž za VI. let se uděloval až od r. 1911, od r. 1869 se nosí trojúhelníkové stuhy. Pro koho se tedy kříž s tímto provedení ouška a závěsu po čtyřiceti letech vyráběl ? Já vím, že toto provedení existuje i u dalších vydání (X., XX. let) a někde i proti předpisu s věnci na medailonu, ale proč ?
zugar

Poslaťod sefit » Uto Feb 05, 2013 12:50 am

Priklanam sa k ostatnym kolegom, pravdepodobne ide o original. Aj ked obrazok a drzat dekoraciu v ruke je nieco ine. MDZ za 6 rokov (3. trieda) od roku 1913 bolo vyrobene v obrovskom mnozstve kusov a existovalo pomerne velke prevedenie roznych variant, vratne kovu. Tu je zaujimave to, ze ide o starsi typ zavesu, ale pri tak velkom mnozstve vyrobcov to vylucit nemozno. Je pravda, ze v tych casoch sa pouzival uz klasicky, valcovity, typ zavesu. Bol nielen estetickejsi, ale aj praktickejsi. Tento vyrobca pravdepodobne razil na modifkovanej starsej raznici. Ide o razbu v jednom kuse, nie je tam nit. Rozdiel je samozrejme ak sa ponuka starsi a vzacnejsi typ MDZ za 18 (1967-1869) ci 16 rokov (1849-1867) a tam je moderny, valcovity ci gulovity zaves. V takom pripade ide takmer urcite o falzum. V tych casoch proste taky typ zavesu neexistoval, avsak starsi typ zavesu pri modernejsej razbe vylucit nemozno. To ci je stredovy medailon s hladkym okrajom alebo vavrinovym vencom, tak to je uz len esteticka zalezitost. Statut o tomto nic nevravel. Tak isto by tento stredovy medailon pri 3. triede mal byt vzdy v "zlatej" farbe, teda pozlateny obecny kov, ale vyskytuju sa varianty (casto prave s tym vavrinovym vencom) aj v postriebrenom prevdeni. Ide o odklon od statutu, ale to bolo tolerovane.
Trojuholnikove stuhy sa pouzivali aj skor ako od roku 1869, to sa neda povedat presne. Bol tam vyvoj od stuhy splyvavej cez stuhu volne zlozenu do trojuholnika a stuhu uz zositu do trojuholnika az po klasicky variant RU stuhy. Povedat vsak presne ktora a kedy sa neda. Tak isto sa vyvijal aj ten zaves, existuje pomerne velke mnozstvo predchodnych variant zavesu pri MDZ, casto na prelome jednotlivych vydani, ked dekoracia uz nesie prvky ako noveho tak aj stareho zavesu. Svet nie je cierno-biely.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod tony » Uto Feb 05, 2013 8:22 am

Zdravím všetkých,keď som dostal ten krížik,bol celý natretý červenou farbou,len kvôli stuhe som ho bral-mimochodom velmi lacno.Keď som umyl farbu,začal som pátrať v archývoch a knihách,nete atď.Nezdal sa mi ale,pokúšalo ma to.Takže všetkým Vám ďakujem za vynaložené úsilie a čas čo ste tomu venovali.Aj ja som našiel na nete,viac príkladov takého prevedenia zavesenia.Tak ešte raz,ďakujem.
Obrázok užívateľa
tony

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php