Armádní rukávová páska „KURLAND“-Ärmelband "Kurland"

Armádní rukávová páska „KURLAND“-Ärmelband "Kurland"

Poslaťod Altmann » Ned Máj 19, 2013 5:44 am

Armádní rukávová páska „KURLAND“

Ärmelband "Kurland"

Při hodnocení zda tato rukávová páska byla založena a dokonce zda byla vojáky nošena narazíme opět na nedostatek relevantních informací, ale na druhé straně máme důkazy a doklady zápisů ve vojenských knížkách a dokladech vojáků,že bojová skupina v Kurlandsku existovala, bojovala a kapitulovala až 8.května 1945.
Během ofenzivy Rudé armády v roce 1944 v centrální části fronty v červnu 1944 bylo pravé křídlo armádní skupiny Jih zatlačeno zpět. (donuceno k ústupu). V lednu 1945 jde o skupinu Sever v Pobaltí a zde vojáci setrvávající v obraně kapitulovali 8.května 1945.
Úvaha o zřízení rukávové pásky s názvem Kurland začíná v dubnu 1945 a pokračuje dokonce po ukončení války.

Uvádí se, že páska byla založena se souhlasem či přímo na návrh samotného „Vůdce“ Adolfa Hitlera dne 12. března roku 1945 a to na žádost velícího generála, kterým byl Generálplukovník Carl Hilpert (6. duben 1945 - 8. květen 1945)

Složení skupiny armád v lednu 1945 - květnu 1945 :
- 16. armáda
- 18. armáda

Základní podmínka pro udělení byla účast na nejméně třech bitvách, případně dlouhodobém nasazení ve frontové linii, nejméně 3 měsíce a zranění v bitvě.

Do současné doby známe a němečtí historici potvrzují pouze zápisy v platových a dalších dokladech vojáků. Celkem je evidováno takových zápisů kolem 370 000 vojáků armádní skupiny Kuronsko.

Nošení rukávové pásky:
Levé předloktí (asi 8-15 cm nad spodním okrajem rukávu)

Materiál k výrobě pásky:
Kvalitní stříbrošedivý odstín mušelínu

Rozměr pásky:
Předepsaná a obvyklá velikost 230 x 37 mm

Popis pásky:
Páska má stříbrošedý odstín a je vyrobena z kvalitního mušelinu. Ve středu na pásce je určující nápis:
„KURLAND“
Na jedné straně je heraldické znak a na druhé straně pásky zvíře, kterým je los, nebo sob. Zde se zatím nějak nemůžeme dohodnout.

Bitvy či přesněji bojová střetnutí, které jsou historicky doloženy:
1. Kurlandschlacht vom 13. Oktober bis 24. Oktober 1944
2. Kurlandschlacht vom 27. Oktober bis 15. Dezember 1944
3. Kurlandschlacht vom 21. Dezember bis 31. Dezember 1944
4. Kurlandschlacht vom 24. Januar bis 3. Februar 1945
5. Kurlandschlacht vom 20. Februar bis 10. März
6. Kurlandschlacht vom 18. März bis 31. März 1945

Carl Hilpert (* 12.září 1888 v Norimberku ; † 1.února 1947 v Moskvě ) byl německý důstojník Heeres- armádní (od roku 1945 Generaloberst ). Během druhé světové války byl na funkci až do roku 1942 jako štábní důstojník na západě a poté jako velitel generálmajor na východní frontě a nakonec i posledním velitelem skupiny armád KURONSKO .
Generál byl pohřben v hrobě č. 43 na hřbitově Krasnogorsk u Moskvy.

Literatura:
Auszeichnungen des Deutschen Reiches 1936-1945" von Kurt-G. Klietmann - S. 80 bis 83

http://en.wikipedia.org/wiki/Cuff_title
http://de.wikipedia.org/wiki/Kurland-Kessel

Poznámka zcela pod čarou.
V roce 1992 se k OVS v jednom velkém městě ve Východních Čechách dostavil starší pán s tím,že se jde informovat o rehabilitacích odbojářů. V té době jsem byl sekretář rehabilitační komise a na můj dotaz kde bojoval, za na „východě či západě“ mi odvětil:

„ V roce 1943 jsem dostal povolávací rozkaz a po výcviku v roce 1944 jsem byl přidělen na východní frontu a jako řidič tanku jsem si moc nezapojoval neb jsme byli odříznuti v Kurlandsku. Pochopitelně,že jsem jej vyzpovídal, ale on měl jen doklad o propuštění z anglického zajetí. Byl to pan Lamberk, malíř(nikoliv pokojů). Měl štěstí,že se jedním z posledních transportů raněných dostal do nemocnice na severu Německa.
V anglickém zajetí říkal-ihned jsem se hlásil,že jsem Čechoslovák,že mně donutili a v září jsem byl doma. Čekala na mně moje dívka( Češka) a tak jsem tady. Na můj dotaz zda dostává podporu v markách mi řekl že ano, ale jde se jen poptat. Diskuze s nim byla náramná, hodně si pamatoval.( Dokázal popsat motor Maybach do detailu) Tak tedy to bylo moje setkání s vojákem Wehrmachtu, tehdy mladým klukem ze smíšeného manželství. Na pásku Kurland mi však nebyl schopen nic říci, byl rád a šťastný,že přežil.
Prílohy
Ärmelband_Kurland[1].jpg
Ärmelband_Kurland[1].jpg (17.9 KiB) Zobrazené 2149 krát
416px-Portrait_Carl_Hilpert[1].jpg
416px-Portrait_Carl_Hilpert[1].jpg (18.44 KiB) Zobrazené 2150 krát
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Späť na 3. ríša 1933-1945

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php