dobrý deň
neviem ako to funguje v prípade Klubu faleristov v Brne, ale žiaľ vo väčšine rôznych spoločností a spolkov ktoré poznám to funguje tak, že pár ľudí niečo robí a ostatní sa "vezú". Takže si myslím, že na to, že máme len niečo málo cez 30 členov sa nám toho podarilo už celkom dosť - dve medzinárodné konferencie, dve výstavy, vyšli nejaké knihy našich členov (aj keď nie priamo cez SFS), máme toto skvelé fórum, stránku, sme na facebooku, plus chystáme ďalšie aktivity, ktoré nám stoja na tom, že sa ich proste nemá kto ujať...
Jeden z hlavných cieľov našej spoločnosti keď sme ju zakladali bola propagácia faleristiky na Slovensku - a to hlavne preto, že priemerný Slovák ani len netuší, čo to faleristika je (má samozrejme dôležitejšie starosti - nákupné centrá, farmy, diskotéky a podobne). Dokonca muzeálny pracovníci majú problém zaradiť nás, čomu sa vlastne venujeme. Keď som upozorňoval ako člen Slovenskej faleristickej spoločnosti Trenčianske múzeum, že na výstave o histórii 71. pešieho pluku majú na popiskách k vyznamenaniam vyslovené nezmysli, dostal som odpoveď, že im to určoval predseda miestnej numizmatickej spoločnosti a preto si nemyslia, že by to bolo zle.
Treba si v prvom rade uvedomiť, že na Slovensku je faleristika v plienkach - Dr. Kozoň žije v Rakúsku, väčšina z nás začínala na českých stránkach (valka.cz, a podobne), na časopise Signum, komunikovali sme spolu cez maily, ICQ a podobne. Žiadne výstavy či dokonca konferencie tu neboli, žiadna literatúra, ak aj, tak pochybnej úrovne, v múzeách Vám na priamu otázku, kto je ten vyznamenaný pán na obraze, nedajbože aké to má vyznamenanie nikto nevedel a žiaľ ani doteraz nevie odpovedať...
Preto si dovolím tentokrát s kolegom Altmannom nesúhlasiť - na to že nás je len 30 sme toho dokázali prekvapivo dosť a podla mňa sa to stále zlepšuje. Nečakám, že naše fórum začne trhať rekordy v sledovanosti, ale vždy keď ho otvorím, sú tam 3-4 ľudia. Ešte pred rokom bolo šťastie ak som sa pripojil a bol tam jeden... Začal som naše fórum propagovať aj cez facebook, takže verím, že si ľudia k nemu nájdu cestu, lebo podla mňa ide o jednoznačne to najlepšie čo pre našich faleristov široko-ďaleko je... ale nečakajme, že sa nám návštevnosť zdesaťnásobí cez noc. Každá dobrá vec sa na začiatku stretáva s problémami, ale ja verím že naše fórum sa časom stane medzi faleristami vyhľadávaným a sledovaným... len to chce čas a trpezlivosť. Som si istý, že ani válka.cz nemala toľko členov hneď

Preto by som rád poďakoval kolegovi Altmannovi za všetku tú prácu čo tu vykonal a poprosil ho o trpezlivosť a zhovievavosť. Ostatných by som rád povzbudil, aby sa nebáli prispievať tiež, nemusia to byť celé články, rád by som privítal aj širšiu diskusiu, postrehy či otázky... je to najlepšia cesta ako sa dozvedieť viac a zároveň pomôcť aj ostatným kolegom...