vzhľadom na Maďarského výrobcu, to asi nemecký štát nebude...
ani som nemal na mysli darovaciu etuu... ale len druhý kus určený na bežné nosenie.
k príspevku kolegu sefita, rad-radom

1) ako som povedal, kolega má pravdu, ale existovali tzv. druhé kusy - nešlo o udelené dekorácie, ktoré správne kolega popísal. Razbou dekorácii síce bola poverená firma, ale druhú kusy si každý kupoval sám za svoje. Neverím, že existovalo nariadenie, ktoré nejako upravovalo nosenie "druhých" kusov. Podstatné však bolo, aby danej osobe bolo vyznamenanie reálne udelené - tu sa dostávame k inému problému a to cene. Vzhľadom na nízky počet udelení bol zrejme dopyt viac než obmedzený, čo by prípadnú výrobu značne predražilo. Stále je tu ale napr. možnosť zlatníckej úpravy/opravy. Pri tejto príležitosti by mohla byť vyrobená aj náhradná etua. Samozrejme je to len nepodložený dohad
2) skutočne by bolo zaujímavé zistiť, čím sa vlastne táto firma zaoberala...
3) to nemôžeme... skutočne môže ísť o nejakú zlátaninu. venujme sa ale samotnej etui a nie tomu, čo by robil alebo nerobil arcivojvoda Jozef... nikto z nás ho osobne nepoznal a bavíme sa o ňom len na základe akejsi nálepky na etui... mňa by zaujímalo čo je to za etuu aj za predpokladu, že s ním nemá spoločného vôbec nič
4) VERDIENST I. Klasse určite žiadna hantírka nie je - etua má všetky znaky starého originálu. Len je možno k niečomu inému a podobnosť s MVK je náhoda. Osobne si myslím, že ak to je falzifikát etue, niekto by si na nej musel neskutočne máknuť a v tom prípade podľa mňa prerobil...
5) tiež ma to napadlo, ale meče sú položené na vojnovej dekorácii a nevieme presne aký hlboký je výrez
6) áno, sú
7) neviem posúdiť. Ako som ale spomínal, kolegovia na konferencii (napr. aj pán Tusek) ju radili do obdobia monarchie, podobne ako kolega Altmann
8) mohla... veď o to tu celý čas ide, prísť na to k čomu tá etua je

9) to je pravda, ale to meno bolo odvodené od jeho majetku - Alcsút mu patril celý čas
10) mohla by, len v tomto období bolo zbieranie vyznamenaní skôr vecou rodinnej tradície - zbierali, respektíve skôr s úctou zhromažďovali sa hlavne vyznamenania po členoch rodiny. Neviem o tom, že by bol arcivojvoda Jozef "faleristom"... ale možné je všetko... ak sa kolegovia trafili z datáciou (čo je mimochodom to jediné na čom sa zhodli), suvenír to nebol
11) toto sú len dohady... predajcovia všeličo všelijako pomenúvajú a malé prihodenia veľa ľudí na internetových aukciách používa na "označenie si" aukcie... je to úplne bežné... ako som už naznačil, niekolko krát som sa stretol s tým, že sa niečo predalo "za facku" len pre to, že to ľudia nepoznajú, alebo sa to odlišuje od im známych vecí. Neznamená to automaticky, že niečo nie je originál
O arcivojvodovi Jozefovi som začal písať preto, že je jedným z mála nositeľov MVK1 a má priamy súvis s popiskou "Alcsút". Osobne si tiež nemyslím, že by sa jeho osobné veci len tak niekde povaľovali po svete - preto aj píšem, že budem veľmi rád, keď mi niekto podá nejaký dôkaz/argument, že to tak nie je. Zatial máme kopu otázok, ktoré sú určite logické, podkopávajú túto teóriu ešte viac, ale ani jedna ju priamo nevylučuje
ale aspoň si potrénujeme argumenty
myslím, že aj keď nemáme výsledok, je to aj tak zaujímavá a v mnohom aj poučná diskusia...