od strenk » Sob Mar 24, 2012 5:54 am
Som veľmi rád, že Alex Klabník číta moje príspevky, lebo do tohto príspevku vniesol opravy, ktoré aj uverejním v plnom znení. Aspoň to uviedol na pravú mieru.
Ahoj Miki,
myslím si, že si trošku mýliš dve odbojové jednotky : SIGNÁL a vojenský oddiel BLESK-SIGNÁL. Nejedná sa o totožné jednotky. Síce majú skoro rovnaké názvy SIGNÁL, ale kým prvá bola partizánska jednotka SIGNÁL a pôsobila tak ako píšeš v Západných Tatrách, BLESK-SIGNÁL bola vojenská jednotka - prepadová rota BLESK pod velením por. Alojza Žuffu a pôsobila na Orave a v dňoch 14.-15.9.1949 prechádza na partizánsky spôsob boja ako partizánsky oddiel pod názvom BLESK-SIGNÁL. Pri príležitosti 25.výročia SNP si oddiel vydáva Pamätnú červenú hviezdu SNP BLESK-SIGNÁL a pri príležitosti 30. výročia už Tebou popisovanú medailu vojenskej jednotky BLESK-SIGNÁL. Počas služby v rokoch 1970-76 v posádke Trnava som sa spoznal s veliteľom tohoto oddielu plk. v zálohe A. Žuffom, dokonca jeho syn, ktorý slúžil ako náčelník spojovacej dielne, spadal pod moje odborné velenie. Pre to je treba venovať tomuto oddielu pri popisovaní samostanú kapitolu a nie ho priraďovať k jednotke SIGNÁL.
No a ešte jedna vec, pochopil som teraz keď som sa díval na pečiatku na preukážke tú Tvoju vetu, ktorú píšeš pri odznaku SIGNÁL ..." Jedná sa o variantu odznaku z roku 1974. Nakoľko prvý typ so slovenským dvojkrížom z roku 1969 bol vládnúcimi kruhmi zavrhnutý"...
Ale v tom nemáš zasa pravdu. To nebola varianta odznaku SIGNÁL so slovenským dvojkrížom z roku 1969, ale je to práve odznak vojenskej jednotky BLESK-SIGNÁL. Odznak nebol zavrhnutý, bol riadne udeľovaný, mám ho od plk. Žuffu i s dekrétom a dokonca u nášho útvaru v sieni bojových tradící bola plk. Žuffom zhotovená veľká plastická mapa i so zvukovým doprovodm činnosti tejto vojenskej jednotky BLESK-SIGNÁL. No a na tejto mape v spodnej časti bola práve umiestnená táto pamätná červená hviezda SNP. Útvar niesol meno hrdinu ZSSR kpt. Jána Nálepku a z toho titulu tam mali zastúpenie materiálmi spolubojníci kpt. Nálepku, naštevovali ho mnohí Nálepkovi spolubojovníci i zo ZSSR.
Alex