Čestný titul Zaslúžilý pracovník v telesnej výchove a športe bol zriadený vládným nariadením č.15/1956Zb.zo dňa 25.apríla 1956.
Vláda Republiky československej nariaďuje so súhlasom prezidenta republiky podľa § 7 zákona č.247/1949 Zb. o vyznamenaniach a čestných uznaniach,a podľa zákona č .68/1956 Zb. o organizácii telesnej výchovy:
§ 1
Na ocenenie športovcov,turistov,cvičiteľov a iných telovýchovných pracovníkov,ktorí sa zaslúžili o rozvoj a úspechy v telovýchovnom hnutí,
1.zavádzajú sa čestné tituly
a-zaslúžilý pracovník v telesnej výchove a športe a iné.
Čestný titul zaslúžilý pracovník v telesnej výchove a športe sa udeľuje zvlášť zaslúžilým a mimoriadne vynikajúcim pracovníkom v telesnej výchove,ktorí obetavo pracovali v telovýchovnom hnutí najmenej 15 rokov a významne prispeli k úspechom dosiahnutým československou telesnou výchovou.Tento čestný titul udeľoval prezident republiky na návrh vlády.
Prikladám diplom o udelení,rozmery 41x59cm a medailu o priemere 3cm,ktorá je razená z Ag.
Podľa matriky bolo udelených 108 ocenení,niektorých ocenených som poznal,kedˇže športu som sa venoval aktívne.V zbierke som videl aj typ ČSR a jeden dokonca sa objavil v predaji na aukro v 2012 roku?