PB J. Žižku

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

PB J. Žižku

Poslaťod zalany » Pia Nov 11, 2016 5:21 pm

Zdar vie niekto pomôcť ? Ide o part. skupinu, oddiel, brigádu či...? Jedná sa konkrétne o prípad príslušníka odboja, ktorý sa zúčastnil SNP ako bývali vojak slov. armády. Na dekréte k ČVK 1939 ktorý mu bol udelený v Prahe 9. října 1945 je pod jeho hodnosťou a menom napísané citujem: přísl. odd. "Jana Žižku z Trocnova". Na jeho dobovom potvrdení (legitimácii) je o.i. uvedené: potvrdenie štábu part. práporu brigády ,,Jána Žišku" 19.4.1945, podpísaný za veliteľa Žalman. Menovaný sa zúčasnil aj v r. 1964 spomienkovej udalosti na Jankovom vŕšku, kde je na foto spolu s Teodorom Polom, A. Dubčekom atd. Tiež sú tam uvedené mená Ivan Časnik a Nikolaj Putrenko (o koho ide ?)

Vie na základe týchto údajov niekto spresniť oficiálny názov tohto partizánskeho útvaru ? prípadne doplniť o nejaké info k nemu ?
Vďaka za prípadné info.
zalany

zameranie / specialization: Najmä faleristika Zboru národnej bezpečnosti a Zboru nápravnej výchovy ČSSR, resp. SSR a iné.

Re: PB J. Žižku

Poslaťod Altmann » Pia Nov 11, 2016 6:42 pm

Jen pro upřesnění: ČVK je asi Československý válečný kříž 1939?
práporu brigády ,,Jána Žišku" 19.4.1945 Je tam opravdu nápis jak jste uvedl?
ako bývali vojak slov. armády voják bez hodnosti?
Ono by to chtělo všechny tyto detaily upřesnit. Potom se podívat na jména. Také by byl dobrý obrázek. Chtěl bych Vám pomoci, neberte to prosím, že Vás chci poučovat.

Rok 1964 to byla první, po delší době velká oslava V banské Bystrici za přítomnosti Chruščova a sovětských, českých a slovenských velitel. Byl jsem tam a mám na to krásné vzpomínky (nebyl jsem účastník, ale jako mladý žáček vojenské školy jsem se já a moji kamarádi starali o pohodlí partyzánu.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod strenk » Sob Nov 12, 2016 3:51 pm

viewtopic.php?f=91&t=3003
Pán Zalany,rozprávali sme sa o tom v Trenčíne 5.11..Ide o túto brigádu v odkaze.
strenk

Poslaťod zalany » Sob Nov 12, 2016 5:42 pm

kolega strenk - vďaka, asi som ten príspevok prvý krát prehliadol. v TN sme sa asi neporozumeli....
zalany

zameranie / specialization: Najmä faleristika Zboru národnej bezpečnosti a Zboru nápravnej výchovy ČSSR, resp. SSR a iné.

Poslaťod zalany » Sob Nov 12, 2016 5:47 pm

Altmann píše:Jen pro upřesnění: ČVK je asi Československý válečný kříž 1939?
práporu brigády ,,Jána Žišku" 19.4.1945 Je tam opravdu nápis jak jste uvedl?
ako bývali vojak slov. armády voják bez hodnosti?
Ono by to chtělo všechny tyto detaily upřesnit. Potom se podívat na jména. Také by byl dobrý obrázek. Chtěl bych Vám pomoci, neberte to prosím, že Vás chci poučovat.

Rok 1964 to byla první, po delší době velká oslava V banské Bystrici za přítomnosti Chruščova a sovětských, českých a slovenských velitel. Byl jsem tam a mám na to krásné vzpomínky (nebyl jsem účastník, ale jako mladý žáček vojenské školy jsem se já a moji kamarádi starali o pohodlí partyzánu.

Ano jedná sa o československý vojnový kríž 1939. Nápis je tam naozaj taký, ako som uviedol - aj na dekréte k ČVK 1939 aj na partizánskej legitimácii. Práve preto sa tu na to pýtam. A hodnosť tam má slob. čiže slobodník. Takže detaili sú upresnené. Som rád za každú info, vôbec to neberiem ako poučovanie ale diskusiu. Obrázok urobím a pridám keď budem mať čas.
zalany

Poslaťod Altmann » Sob Nov 12, 2016 6:17 pm

Neberu, jsem rád, pokud si o tom můžeme popovídat. Škoda, dnes již uběhlo hodně vody, ale proč to nezkusit.Doklady a musí být někde uložené, snad se nám někdo ozve. Jinak ze zásady to označení ČVK mi fakticky vadí. Nejde o Český, ale Československý na to je nutno dávat pozor.. Nemám to rád, chybí to tam.Na druhou stranu jsem rád, že se o tyto věci zajímáte. Nechci si zde hrát na moderátora, ale budeme se o tom bavit. Zkuste poslat info panu Ondrašovi, možná bude vědět. více a poradí.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod zalany » Sob Nov 19, 2016 11:04 am

Pripájam sľúbený dekrét. Je na ňom vidieť nápis že je udelený príslušníkovi ,,odd. Jána Žižku z Trocnova", hoci bol menovaný príslušníkom PB J. Žišku, ktorá operovala v okolí Jankovho vŕšku.

(čiže na Slovensku a nie na území Moravy - zámena s inou partizánskou brigádou)
Prílohy
dekret 1939.jpg
dekret 1939.jpg (142.49 KiB) Zobrazené 9066 krát
zalany

Poslaťod zalany » Sob Nov 19, 2016 11:08 am

A tiež pripájam kópiu partizánskeho preukazu na menovaného.
Prílohy
preukaz partizan.jpg
preukaz partizan.jpg (131.11 KiB) Zobrazené 9065 krát
zalany

Poslaťod Altmann » Sob Nov 19, 2016 11:38 am

Možné je to, že to byl jeden z oddílu brigády, která se členila do menších bojových oddílu. Nebylo to jednolité velké bojové těleso. Logicky se partyzánské jednotky pohybovali po Československu a tak proč by některá z těchto jednotek nemohla být tam jak píšete. Musel by jste se obrátit na archiv brigády, ale kde je v současnosti uložený nevím. Každá jednotka vedla svůj bojový deník.
Obrázok užívateľa
Altmann

Poslaťod zalany » Ned Nov 20, 2016 10:20 am

Viem že príslušník tejto PB na 99% nepôsobil na území Čiech, resp. Moravy. Chcel som len poukázať na možnú zámenu PB Jána Žišku (pôsobiaca na Slovensku v okolí Trenčína, Bánoviec nad Bebravou,...) pri prvotnom pohľade na tento dekrét k ČVK 1939 kde je uvedené.....z Trocnova s touto PB:
viewtopic.php?f=90&t=52#p109

To je všetko - pátrať detailne ako mi odporúčate na archív brigády, bojový denník a pod. nemám v pláne. Ale vďaka za radu.
zalany

Ďalší

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php