Tento dekret je mimořádný. Může být antidatovaný, ale je pravda, že Beneš dekrety významných osobnosti sám osob ně podepsal. (žádné razítko) Zde je pravděpodobně využit originál předepsaný tiskopis, upravený a ručně vypsaný. Jegorov nebyl v Moskvě každý den, neb to byl již známý nám gardový plukovník Jegorov.Na Beneše se západní státy celkem "vykašlali". Situace se mění po atentátu na "H", ale hlavně po cestě do Moskvy. Zde přikládám obsah toho co je Benešovi oprávněně vytýkáno. Obzvlášť se prosím podívejte na jeho postoj ke Slovákům,:
V prosinci 1943 Beneš přijel do Moskvy podepsat spojeneckou smlouvu se SSSR. Od sovětských státníků dosáhl souhlasu mimo jiné v otázce poválečného odsunu německého a maďarského obyvatelstva - zejména když slíbil, že jejich zabavený majetek bude vydán kočovným kmenům. Ve verbální přizpůsobivosti zašel tak daleko, že vyhnání menšin na území Československa vylíčil jako „součást poválečné politické, hospodářské a sociální pětiletky“. U Stalina neuspěl pouze v potrestání Slováků jako občanů státu válčícího na straně protivníka. Stalin trval na tom, že žádný slovanský národ nesmí být potrestán.
Já jsem podobný dekret ve sbírce již viděl, je to zajímavý, již tím, že zcela rozbíjí ty různé teorie o tom, jak má správně vypadat dekret k VK- 1939. Pochopitelně toto je jen můj názor, nemusí být bez zcela přesný. Ale máme mezi sebou dosti vzdělaných a šikovných kolegů, třeba mně někdo pomůže, nebo nebude souhlasit.
Osobně tento dekret považuji za mimořádně vzácný dokument dané doby!
Poznámka:
Všimněte si jak zcela nesprávně je gardový plukovník (plukovník gardy) Jegorov-ovi.
Nedivme se, když se mnohdy tyto nesprávné názvy objeví převzaté z archivu a mnozí se jen diví.