teodor píše:ďalší, u predajcov mimoriadne populárny nezmysel, ktorý nikdy nesklame....
Bronzová Vojenská záslužná medaila (SIGNVM LAVDIS) so sponou za opakované udelenie
sl.jpg
podla stanov medaile bola v roku 1910 ako viditeľný znak opakovane udeleného panovníkovho najvyššieho pochvalného uznania zavedená
strieborná Vojenská záslužná medaila a až pre ňu bola neskôr zavedená spona za opakované udelenie. Správny postup teda je:
1.udelenie - bronzová medaila
2.udelenie - strieborná medaila
3.udelenie - strieborná medaila so sponou
bronzová medaila sa so sponou za opakované udelenie NEUDELOVALA!!!!
nasiel som to ked som si pozeral starsie prispevky a bolo by potrebne asi nejake zalezitosti vyjasnit, aby nedoslo k nedorozumeniu. BMVM so sponou za opakovane udelenie je blbost a nemusime tu o tom nijako polemizovat...len si obcas treba premysliet, ci sa to neoplati.

Dole v prispevku je MVK III. triedy so stuhou MVK/TM a sponou za trojnasobne udelenie. Suhlasim s tym, ze o original nepojde, ale keby bol, tak ma vacsiu hodnotu ako ten kriz.
Spat k Signum Laudis. Jeho historia je zaujimava, pretoze ide o dekoraciu, co bola doplnena k "pochvalenmu uznaniu" ci "spokojnosti" az v roku 1890. Dovtedy sa ocenovalo vo forme listiny. Vyznamenania ci rady vsak vznikaju opacne, najprv je snaha o viditelne ocenenie za nieco, urobi sa navrh medaile ci radu, vypracuje sa statut, vsetko sa to schvali a zacina sa s udelovanim. Toto si je potrebne uvedomit. Existuju dve formy ocenenia Signum Laudis - vo vojne ako "Najvyssie pochvalne uznanie" (Allerhoechste belobende Anerkennung) alebo v case mieru ako "Najvyssia spokojnost" (Allerhoechste Zufriedenheit). Dolezite je teda, co bolo dostojnikovi vyjadrene, medaila je v tomto pripade len druhorada. V case mieru, podla statutu, prichadzala "spokojnost" a BMVM bola na klasicke mierovej stuhe. V case vojny to bolo "uznanie" a BMVM bola na stuhe MVK. Priklad...dostojnikovi bola v roku 1912 udelena "Najvyssia spokojnost" a dostal BMVM na mierovej stuhe. Vypukla vojna a v roku 1914 mu bolo vyjadrene "Najvyssie pochvalne uznanie"...co dostal? Este raz BMVM ale na stuhe MVK. Teda mal dve BMVM a az nasledne, ak dostal "Najvyssie pochvalne uznanie", tak dostal SMVM. Ak by dostal pred vojnou 2x po sebe vyjadrenie "Najvyssej spokojnosti", tak ma SMVM na mierovej stuhe a v case vojny pri vyjadreni "Najvyssieho pochvalneho uznania" dostava BMVM na stuhe MVK. Suslednost mier-vojna je vylucena. Myslim, ze najst takto dekorovanych dostojnikov nie je ziadny problem. Aj tu na fore mame jednu fotku a je to pomerne bezne viditelny jav aj v zivotopisoch dostojnikov.