Faleristické nezmysly

Faleristické nezmysly

Poslaťod teodor » Štv Máj 10, 2012 4:53 am

Rozhodol som sa založiť túto tému, kde by som velmi rád poukázal na často sa opakujúce nezmysli, s ktorými sa stretávame u predajcov a za ktoré sú mnohí dokonca ochotní zaplatiť viac, ako za predpisovú dekoráciu.

asi najčastejším príkladom je medaila za statočnosť s mečmi:

2323786689.jpg
2323786689.jpg (80.1 KiB) Zobrazené 8789 krát

často sprevádzaná tvrdeniami o znaku mimoriadnej statočnosti v boji s nepriateľom, atd.

Medaila za statočnosť sa s mečmi NIKDY neudelovala!!!!
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Re: Faleristické nezmysli

Poslaťod teodor » Štv Máj 10, 2012 4:58 am

podobným príkladom, s ktorým sa často stretávame je medaila za statočnosť na mierovej / civilnej stuhe

5568_d4720.jpg
5568_d4720.jpg (56.57 KiB) Zobrazené 8789 krát

je to hlúposť, ktorú ani nie je potrebné komentovať - medaila za statočnosť sa udelovala vždy a iba na stuhe, ktorá sa podla nej dokonca aj nazýva...... stuha medaile za statočnosť
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod teodor » Štv Máj 10, 2012 5:07 am

ďalší, u predajcov mimoriadne populárny nezmysel, ktorý nikdy nesklame....

Bronzová Vojenská záslužná medaila (SIGNVM LAVDIS) so sponou za opakované udelenie

sl.jpg
sl.jpg (28.69 KiB) Zobrazené 8788 krát

podla stanov medaile bola v roku 1910 ako viditeľný znak opakovane udeleného panovníkovho najvyššieho pochvalného uznania zavedená strieborná Vojenská záslužná medaila a až pre ňu bola neskôr zavedená spona za opakované udelenie. Správny postup teda je:

1.udelenie - bronzová medaila
2.udelenie - strieborná medaila
3.udelenie - strieborná medaila so sponou

bronzová medaila sa so sponou za opakované udelenie NEUDELOVALA!!!!
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod Altmann » Pia Máj 11, 2012 7:32 am

Pan Považan se snaží nám všem pomáhá a je nutno poděkovat. Zde by bylo dobré tyto věci upřesňovat. Jinak osobní dotazy se nebojte psát i na adresu:
LFSLFS@atlas.cz

-pokud možno dříve než nakoupíte. Ony ty veškeré doplňky jsou mnohdy je snaha prodejce o lepší cenu, mnohdy koupíte i kvalitní stuhy a tak je nutno přemýšlet.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod teodor » Uto Okt 02, 2012 5:05 am

prikladám ďalší príklad, ako sa snažia predajcovia "zhodnotiť" svoj tovar.

Vojenský záslužný kríž so sponou za opakované udelenie - tentokrát je vtip v tom, že spona za opakované udelenie k tomuto krížu síce existovala, ale bola pozlátená.
Odhliadnuc od toho, že spona na fotke zrejme ani nie je originál, k tomuto krížu proste nepatrí......
Prílohy
2684883696.jpg
2684883696.jpg (66.94 KiB) Zobrazené 8676 krát
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod synbiam » Ned Dec 30, 2012 1:39 pm

Moc oceňuji tyto přípsěvky. Otázky posílat mailem nebo na forum? Rád bych ty věci měl správně a pokud se v dostupné literatuře o tom nepíše, tak ty věci se jinak nedozvím.
Děkuji
synbiam

zameranie / specialization: RU, okrajově československo dor 1945

Poslaťod sefit » Str Feb 20, 2013 10:10 pm

teodor píše:ďalší, u predajcov mimoriadne populárny nezmysel, ktorý nikdy nesklame....

Bronzová Vojenská záslužná medaila (SIGNVM LAVDIS) so sponou za opakované udelenie

sl.jpg

podla stanov medaile bola v roku 1910 ako viditeľný znak opakovane udeleného panovníkovho najvyššieho pochvalného uznania zavedená strieborná Vojenská záslužná medaila a až pre ňu bola neskôr zavedená spona za opakované udelenie. Správny postup teda je:

1.udelenie - bronzová medaila
2.udelenie - strieborná medaila
3.udelenie - strieborná medaila so sponou

bronzová medaila sa so sponou za opakované udelenie NEUDELOVALA!!!!

nasiel som to ked som si pozeral starsie prispevky a bolo by potrebne asi nejake zalezitosti vyjasnit, aby nedoslo k nedorozumeniu. BMVM so sponou za opakovane udelenie je blbost a nemusime tu o tom nijako polemizovat...len si obcas treba premysliet, ci sa to neoplati. ;) Dole v prispevku je MVK III. triedy so stuhou MVK/TM a sponou za trojnasobne udelenie. Suhlasim s tym, ze o original nepojde, ale keby bol, tak ma vacsiu hodnotu ako ten kriz.

Spat k Signum Laudis. Jeho historia je zaujimava, pretoze ide o dekoraciu, co bola doplnena k "pochvalenmu uznaniu" ci "spokojnosti" az v roku 1890. Dovtedy sa ocenovalo vo forme listiny. Vyznamenania ci rady vsak vznikaju opacne, najprv je snaha o viditelne ocenenie za nieco, urobi sa navrh medaile ci radu, vypracuje sa statut, vsetko sa to schvali a zacina sa s udelovanim. Toto si je potrebne uvedomit. Existuju dve formy ocenenia Signum Laudis - vo vojne ako "Najvyssie pochvalne uznanie" (Allerhoechste belobende Anerkennung) alebo v case mieru ako "Najvyssia spokojnost" (Allerhoechste Zufriedenheit). Dolezite je teda, co bolo dostojnikovi vyjadrene, medaila je v tomto pripade len druhorada. V case mieru, podla statutu, prichadzala "spokojnost" a BMVM bola na klasicke mierovej stuhe. V case vojny to bolo "uznanie" a BMVM bola na stuhe MVK. Priklad...dostojnikovi bola v roku 1912 udelena "Najvyssia spokojnost" a dostal BMVM na mierovej stuhe. Vypukla vojna a v roku 1914 mu bolo vyjadrene "Najvyssie pochvalne uznanie"...co dostal? Este raz BMVM ale na stuhe MVK. Teda mal dve BMVM a az nasledne, ak dostal "Najvyssie pochvalne uznanie", tak dostal SMVM. Ak by dostal pred vojnou 2x po sebe vyjadrenie "Najvyssej spokojnosti", tak ma SMVM na mierovej stuhe a v case vojny pri vyjadreni "Najvyssieho pochvalneho uznania" dostava BMVM na stuhe MVK. Suslednost mier-vojna je vylucena. Myslim, ze najst takto dekorovanych dostojnikov nie je ziadny problem. Aj tu na fore mame jednu fotku a je to pomerne bezne viditelny jav aj v zivotopisoch dostojnikov.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Re: Faleristické nezmysly

Poslaťod teodor » Štv Feb 21, 2013 5:54 am

zdravím

mne ani tak nešlo o to či sa to oplatí kúpiť, alebo nie - často som si takto kupoval dekorácie len kvôli stuhe, lebo na bežnej medailičke či kríži bola menej bežná originálna stuha, či podobne...

išlo mi o to poukázať, že tieto "zaručené originály" sú z pohľadu faleristiky nezmysel. Ja som sa už stretol osobne s tým, že ma niekto presviedčal o tom, že medaila za statočnosť sa udeľovala v dobe mieru na červenej stuhe a ja si to mám doštudovať, je to na každej stránke o vyznamenaniach.....

mimochodom, nechcel by si spracovať ten príspevok o Signum Lavdis (BMVM) aj do fóra ktoré sa ho týka?
je to velmi zaujímavá informácia a tu to časom zapadne....to by bola veľká škoda ;)
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Poslaťod teodor » Štv Feb 21, 2013 5:56 am

synbiam píše:Moc oceňuji tyto přípsěvky. Otázky posílat mailem nebo na forum? Rád bych ty věci měl správně a pokud se v dostupné literatuře o tom nepíše, tak ty věci se jinak nedozvím.
Děkuji

samozrejme sem :)
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

manévrové medaile
hasičské dekorácie

Späť na Diskusné fórum

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php