Pár RU vyznamenaní

tu sa môžete pochváliť - toto fórum je viditelné pre každého

Re: Pár RU vyznamenaní

Poslaťod k6i6t6o » Pia Nov 16, 2012 9:01 pm

Po cca 7 mesačných "suchotách" mi pribudlo do zbierky "bývanie" pre EVK mdK :)
ObrázokObrázok
k6i6t6o

sFs: riadny člen

Poslaťod k6i6t6o » Pia Máj 24, 2013 7:40 pm

dnes som sa mohol potešiť novým prírastkom:

SLUŽOBNÝ ODZNAK ZA 25 ROČNÚ SLUŽBU; typ 1849-1867
ObrázokObrázok

SLUŽOBNÝ ODZNAK ZA 25 ROČNÚ SLUŽBU, reverz s perleťovou úpravou; typ 1890-1918
ObrázokObrázok

a luxusná etujka dostala konečne nového ("správneho") nájomcu VOJENSKÝ ZÁSLUŽNÝ KRÍŽ S VOJNOVOU DEKORÁCIOU, typ 1866 (ďakujem za typ ;) ), stuha origo, bohužiaľ novší typ. Reverz má chudáčik trošku oťukaný, averz celkom fajn, len foťák mi blbo fotí
ObrázokObrázok
ObrázokObrázok
k6i6t6o

Poslaťod tony » Ned Máj 26, 2013 2:13 pm

Ďakujem,ale na tvoju zbierku zďaleka nemám,závidím,ale tak pekne závidím a tiež želám veľa prírastkov.Ten služobný kríž s perleťou je super,blahoželám.
Obrázok užívateľa
tony

Poslaťod Altmann » Ned Máj 26, 2013 4:16 pm

Vážený přátelé,
Tak prosím, podívejte se na tu klasickou etuji, jistě,že podobnou znáte a občas se i objeví a za větší obolus se dá koupit. Ale zde jsou právě ta i určující písmena „K.D.“ česky (moravsky i slovensky) válečná dekorace, to je vlastně nádherný komplet a hlavně kus před světovou válku a k tomu Vám pane kolego já gratuluji.Křížek je pěkný a určitě je dobře, že se na těchto stránkách objevil. Jinak i o těchto etujích jsme zde psali a jak vidím, kdo to čte?

Jistě křížek služební podložený perletí je také pěná věc, ale v porovnání s MVK celkem bezvýznamný. Rád gratuluji.
Jinak pochopitelně oba služební kříže jsou také pěkné a zajímavé.

PS:
Zde trochu oakování, neuškodí!
http://faleristika.atfreeforum.com/fran ... 52-10.html
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod k6i6t6o » Ned Máj 26, 2013 5:49 pm

Ďakujem obom pánom za pochvalu. Zvlášť si cením pochvalu od pána Altmanna. Práve čítanie na týchto stránkach ma usmerňuje v správnych krokoch. Etuju som mal v zbierke už dávnejšie. Bol v nej však MVK mKD novšieho typu. Po prečítaní diskusie o daných etujkách som sa dozvedel, že tam patrí starší typ. Vďaka typu na kúpu (za čo veľmi ďakujem) som ju mohol doplniť o správny typ a celé to skompletizovať...Celkom ma potešil aj služobný odznak z rokov 1849-1867 našitý ešte v stuhe. Aspoň ja osobne tieto prvé typy našité v stuhách vidím málo v ponukách.
Pre kolegu Tony: taktiež v tichosti a v dobrom slova zmysle závidím mnohé kúsky v zbierkach starších kolegov :lol: Podobný služobný odznak s perleťou na reverze budem zrejme predávať ako prebytok. V prípade záujmu sa ozvyte
k6i6t6o

Poslaťod k6i6t6o » Sob Jún 08, 2013 8:00 pm

P
Naposledy upravil k6i6t6o dňa Pia Júl 05, 2013 7:36 pm, celkovo upravené 1
k6i6t6o

Poslaťod faleristika » Ned Jún 09, 2013 3:55 pm

Rád bych se kolegy "k6i6t6o " zeptal, podle čeho určil Vojenský záslužný kříž na obrázku
jako starší typ po r. 1866. Předem děkuji za odpověď.
S pozdravy "faleristika".
faleristika

Poslaťod k6i6t6o » Ned Jún 09, 2013 7:36 pm

Kríž nie je ešte nijako puncovaný, závesné očko je o čosi vačšie ako pri novších typoch a ramená na reverze sú potiahnuté celé bielym smaltom bez striebornej linky pri okraji. Samozrejme nemôžem zabudnúť na rady kolegov z fóra.

faleristika píše:Rád bych se kolegy "k6i6t6o " zeptal, podle čeho určil Vojenský záslužný kříž na obrázku
jako starší typ po r. 1866. Předem děkuji za odpověď.
k6i6t6o

Poslaťod faleristika » Ned Jún 09, 2013 9:29 pm

I přes uvedené argumenty kolegy „k6i6t6o“ se domnívám, že se o žádný starý typ nejedná.
Podle mého názoru jde o poslední, čili 3. typ kříže.
Starší, tj. 2. typ kříže, má na líci zapuštěné nápisy, obvykle pod nimi je onen ornament „čárka-tečka-čárka“, rubní strana je provedená v 1 bílé smaltované ploše.
Zde na líci nápisy nejsou zapuštěné, rubní strana je složená z 5 samostatně smaltovaných částí.
To, že není puncovaný, neznamená nic jiného, než že mohl být vyroben koncem I. sv. války či dokonce po ní v některém z nástupnických států.
faleristika

Poslaťod sefit » Ned Jún 09, 2013 10:03 pm

MVK 1866, ktorý nám tu predstavil pán kolega je, podľa mňa, v poriadku. Priznávam, bol som to ja, ktorý mu to poradil, takže ak sú výhrady, prosím adresovať mne. Videl som ich približne tucet, dokonca dva kusy aj s venovaním. Je nepuncovaný, neznačený, so starým typom závesu a má špecifické prevedenie reverzu.

Podľa mojej znalosti, kusy ku ktorým referujete Vy, sú staršie kusy z roku 1860 a sú extrémne vzácne. Majú zapustený nápis v stredovom medailóne v bielom smalte s podčiarkovníkom a výrazne hrubšie prevedenie KD. Zadná strana bola plne smaltovaná ako pri type 1849. Nemali teda žiadne stredové medailóny prevedené samostatne. Následne ešte existovali „prechodné kusy“ už so samostatnými stredovými medailónmi, ale hrubým KD a smaltom na celom reverze, teda aj na tom KD. Toto je už ďalší typ „1866“. Má už štruktúru klasického MVK, ale sú tam odlišnosti, najmä v tom type hrubého a dlhého závesu, ktorý nie je pucovaný ako aj v prevedení smaltov na reverze. KD je ešte v zlate, pri pohľade zboku má KD spodnú plochu (v reverze) v striebre a hrubý „poťah“ na povrchu (v averze) v zlate. Typy z konca vojny, či po roku 1918 sú diametrálne odlišné. O etuji polemiku viesť asi nemusíme, tam je to dosť jasné. Stuha pre toto MVK je už novšia, tak ako aj vyviazanie. Toto už pôvodné nie je. Neviem presne čo je to 1. , 2., 3. typ – je to dosť mätúce.

Moje výhrady sú však k etuji so štyrmi vyznamenaniami. Tu silne pochybujem o ich autenticite.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

PredchádzajúciĎalší

Späť na Osobné zbierky

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php