Dobry den, som studentka restaurovania a pracujem na portrete neznameho biskupa z druhej polovice 18.stor. Obraz je v zbierke SNM, bol vsak zakupeny zo sukromnych ruk a jeho povod je neznamy. Roentgenova snimka ukazala, ze obraz bol premalovany v oblasti insignii a povodne mal portretovany okolo krku zavesenu medailu v tvare templarskeho kriza a mensi medailon v tvare zvislej elipsy s dovjramennym krizom uprostred a korunkou s krizikom navrchu. Medailon visel zrejme na tenkej retiazke, templarksy kriz na ciernej alebo cervenej stuhe, zrejme bez lemu. Medzi ramenami kriza su mensie ornamentalne prvky, nie su vsak zo snimky citatelne. Uprostred kriza sa prekryva povodna malba so sekundarnou premalbou, takze nie je jasne, ako povodne vyzeral. Medailon, ktory je vidno medzi templarskym krizom a medailonom s dvojramennym krizom je mozno domalovany dodatocne a na povodnej malbe nemusel byt. Nazdavam sa, ze ak by sa dalo urcit, o ake medaily a odznaky ide, bolo by mozne napokon aj blizsie urcit identitu portretovaneho. Stravila som googlenim asi tyzden, ale sama som na to asi kratka (medaila s krizom sa mi ponasa na polsky rad sv. Stanislava, lenze na stuhe nie je vidno biely lem, a medailon s dvojkrizom som uz vobec nikde nenasla). Ak by ste mi dokazali akokolvek poradit ci pomoct, bola by som vam velmi vdacna.
Dakujem a pozdravujem zberatelov

elvin