prosim, pomozte urcit medaily na portrete,18.stor.

potrebujete poradiť? toto je to správne miesto....
Ide o jediné miesto, kde môžu prispievať aj neregistrovaní uživatelia
POZOR - z dôvodu hromadiacich sa SPAM-ových útokov je možnosť volného prispievania dočasne zrušená

prosim, pomozte urcit medaily na portrete,18.stor.

Poslaťod elvin » Uto Okt 22, 2013 9:46 am

Dobry den, som studentka restaurovania a pracujem na portrete neznameho biskupa z druhej polovice 18.stor. Obraz je v zbierke SNM, bol vsak zakupeny zo sukromnych ruk a jeho povod je neznamy. Roentgenova snimka ukazala, ze obraz bol premalovany v oblasti insignii a povodne mal portretovany okolo krku zavesenu medailu v tvare templarskeho kriza a mensi medailon v tvare zvislej elipsy s dovjramennym krizom uprostred a korunkou s krizikom navrchu. Medailon visel zrejme na tenkej retiazke, templarksy kriz na ciernej alebo cervenej stuhe, zrejme bez lemu. Medzi ramenami kriza su mensie ornamentalne prvky, nie su vsak zo snimky citatelne. Uprostred kriza sa prekryva povodna malba so sekundarnou premalbou, takze nie je jasne, ako povodne vyzeral. Medailon, ktory je vidno medzi templarskym krizom a medailonom s dvojramennym krizom je mozno domalovany dodatocne a na povodnej malbe nemusel byt. Nazdavam sa, ze ak by sa dalo urcit, o ake medaily a odznaky ide, bolo by mozne napokon aj blizsie urcit identitu portretovaneho. Stravila som googlenim asi tyzden, ale sama som na to asi kratka (medaila s krizom sa mi ponasa na polsky rad sv. Stanislava, lenze na stuhe nie je vidno biely lem, a medailon s dvojkrizom som uz vobec nikde nenasla). Ak by ste mi dokazali akokolvek poradit ci pomoct, bola by som vam velmi vdacna.

Dakujem a pozdravujem zberatelov :)

elvin
Prílohy
roentgen mensi 3.jpg
roentgen mensi 3.jpg (215.66 KiB) Zobrazené 8002 krát
elvin

Re: prosim, pomozte urcit medaily na portrete,18.stor.

Poslaťod Altmann » Uto Okt 22, 2013 10:38 am

Hezký den,

Domnívám se, že ten medailon s dvojkřížem je jen spona k upnutí pláště. Dekorace může být nějaká uherská kapitula, ale zatím více nevím. Pokusím se podívat do literatury. Zkuste sem vložit ještě celek tj. portrét toho pána.

Obraťte se na museum v Budapešti, tam by asi mohli znát podrobnosti.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod elvin » Uto Okt 22, 2013 1:34 pm

Dakujem za odpoved Altman,
pripajam aj cely format portretu. Moj domnely biskup ma na sebe tradicnu cirkevnu mozetu - cize prehoz zapinany v predu na gombiky, preto nemyslim, ze by v tomto pripade slo o sponu na zapinanie plasta... zda sa skor, ze visi na retiazke. Na uhorsku kapitolu usudzujete preto, ze ta koruna hore je svatostefanska?
Prílohy
roentgen cely mensi.jpg
roentgen cely mensi.jpg (183.1 KiB) Zobrazené 7989 krát
elvin

Poslaťod Altmann » Uto Okt 22, 2013 2:09 pm

Zdá se, že vlastní kříž je převýšen, ale to převýšení nelze rozeznat. Koruna to asi není. Střed toho kříže vypadá jako klečící postava. To je asi jeden kus.

Ten klenot s dvojkřížem je další dekorace, ale zde si nevím rady. Tyto dekorace vysokého kléru se těžko určuji a ještě je to i otázka malíře co a jak vidí a co a jak namaloval. Já jsem prošel literaturu, ale bez těchto detailů jako je převýšení či středový medailon to já nedokáži rozeznat. Musí nastoupit někdo jiný.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod SFS » Str Okt 23, 2013 8:39 pm

Popytam sa aj kolegov z madarska....dam potom vediet.
SFS
Site Admin

zameranie / specialization: Slovenska republika 1939-1945, RU,
Ceskoslovensko 1945-1989
sFs: predseda

Poslaťod faleristik » Štv Okt 24, 2013 3:55 am

Ten prívesok s dvojkrížom je domnievam sa odznak kanovnikov Ostrihomskej kapituly. Myslím, že som niekde videl jeho obrázok, ale teraz to nemôžem nájsť. Je možné, že sa mýlim, ale v prípade, že by som mal pravdu nie je to biskup.
Obrázok užívateľa
faleristik

zameranie / specialization: R.-U.

Poslaťod sefit » Štv Okt 24, 2013 10:06 am

Viete nám dať prosím Vás aj snímku vo farbe? Bolo by dobré identifikovať cirkevnú funkciu dotyčného na obraze. Ako píše kolega "faleristik", nemusí to byť biskup. Ja by som sa osobne tiež skôr priklonil k prepoštovi kapituly či inému stredne vysoko postavenému prelátovi. Uhorský biskup či arcibiskup v druhej polovici 18.storočia by bol nositeľom Rádu sv. Štefana (komandér alebo veľkokríž). Toto skutočne bude znak či iná dekorácia spojená s rádovou kapitulou. Bolo by vhodné vydieť insígnie ako solideo alebo sfarbenie reverendy.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod tony » Štv Okt 24, 2013 10:11 am

Ano,ale to je asi foto RTG,a to neviem či to niekto dokáže zfarebniť-možno sa mýlim,ale nech sa vyjadrí autorka.
Obrázok užívateľa
tony

Poslaťod elvin » Pon Nov 04, 2013 7:26 am

Velmi pekne vam vsetkym dakujem, ste uzasni :) Teraz som velmi vela cestovala, tak prepacte, ze sa dlhsie neozyvam. Moja domnienka po istom studiu je tiez ta, ze nejde o biskupa. Ma na sebe ciernu mozetu s cervenym lemovanim a gombikmi, co by naznacovalo skor kanonika alebo inu nizsiu cirkevnu funkciu. Obrazok hore je z roentgenu, preto nie je vo farbe. Skusim tu pripojit aj foto dnesnej podoby portretu, na nej vsak budu insignie v inej podobe (necitatelne), pretoze boli v minulosti z neznameho dovodu premalovane. Skutocnu podobu toho, co ukazuje roentgen bude zrejme mozne zistit az po odstraneni stmavnuteho laku a premalieb, to nam vsak najprv musia schvalit navrh na restaurovanie. Skusim zatial niekde dohladat ten odznak Ostrihomskej kapituly.
Prílohy
foto front 2.jpg
foto front 2.jpg (69.19 KiB) Zobrazené 7911 krát
elvin

Poslaťod elvin » Pon Nov 04, 2013 7:55 am

Vdaka vasej indicii na Ostrihomsku kapitulu som nasla na internete portret otrihomskeho kanonika zo zaciatku 19.stor. menom Majer Istvan. Ma na krku takmer identicke odznaky ako neznamy na "mojom" portrete - vsade je vsak jeho biogafia iba po madarsky, takze som zatial neprisla na to, ake medaily mu boli udelene ci k akemu radu mohol patrit ten templarsky kriz. Prikladam foto nizsie:
Prílohy
Majer Istvan 3.jpg
Majer Istvan 3.jpg (227.21 KiB) Zobrazené 7908 krát
elvin

Ďalší

Späť na Poradňa

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php