zpravodajská skupina „ Mamut“

Re: zpravodajská skupina „ Mamut“

Poslaťod sefit » Štv Dec 15, 2016 1:45 am

Nuž ako by som začal, pretože zase tu máme „historickú štúdiu“, čo nebol môj cieľ.

Buď som slepý alebo blbý, alebo oboje ale v prvom príspevku od kolegu „altmann“ čítam, citujem: „…Již zde vidíme,že nejde o seriozní informaci, neb chybí odkaz s kterými sovětskými partyzány a čím navazovali spojení se Slovenskem neb neměli vysílačku ani jiný spojovací prostředek. Odbojová činnost se po roce 1945 prokazovala naopak velmi dobře, neb tito odbojáři přece pracovali v utajení. Není nám známo,zda získali statut odbojáře podle zákona č. 255, jde nám o pouhé popsaní jednoho z odznaku této skupiny.”

No a v tom ďalšom, ako reakcii na mňa zase toto: “…Prokazatelně předávali info do Londýna do té doby, než je nacisté pochytali a mnohé popravili.”

Tak čo platí, či v pondelok jedno a v stredu niečo iné? Bolo by si asi dobré vybrať.

Nie, nepredávali žiadne informácie. Aj o tejto skupine (vyhýbam sa označeniu akej a to zámerne) bol pred pár rokmi natočený dokument a odvysielala ho STV2, či ako sa to dnes volá. Čo si z toho pamätám je nasledovné. Pôvodná skupina, ktorá mala byť spravodajská, mala troch členov. Pánov Tobiáša, syna známeho odbojára Josefa Tobiáša z Jilemnicka, jeho kamaráta Schmidta (neviem ako sa to píše a neviem aké mali krstné mená, som zabudol) a Slováka Karola Guliša. Táto skupina vznikla v mojom rodisku v Banskej Bystrici na počiatku SNP a organizoval ju známy dôstojník prvorepublikovej rozviedky mjr. Jaroslav Krátký (o ňom bol ten televízny medailón). Obidvaja páni z Jilemnicka boli mladí ľudia, tak okolo 19 rokov a po vypuknutí SNP sa dostali do Ban.Bystrice, tam sa stretli s mjr. Krátkým a ten ich presvedčil na spravodajskú činnosť v ich rodisku, namiesto vstupu do ozbrojeného boja v SNP. K tomu im dal posilu pre ich návrat v osobe K. Guliša. Všetci traja sa peším pochodom dostali spať na Jilemnicko nejako v auguste/ septembri 1944, ale z Londýna sa im nepodarilo doručiť vysielačku. Guliš sa vrátil na Slovensko, aby nejakú zadovážil (október-november 1944), ale zistil, že odboj je v troskách a mjr. Krátký už po smrti. Zostal teda na Slovensku a robil tam diverznú činnosť. Nebolo povedané, čo sa ním stalo. Mladý Tobiáš a Schmidt zostali na Jilemnicku a spolu s Josefom Tobiášom, teda otcom, a ostanými prešli na diverznú činnosť a partizánsky spôsob boja. To je dôvod, prečo som napísal „partizánska skupina“. Je však isté, že Josef Tobiáš bol zadržaný Gestapom a popravený v Terezíne (koncom vojny, nepamätám si kedy). Čo sa stalo s mladým Tobiášom a Schmidtom sa nevie, ale asi to isté. Proste zmizli. Neskôr sa v tom dokumente spomínali ďalšie mená, ktoré vystupovali pod menom skupiny „Mamut“ a prepadli niekoľko četníckych staníc a nejakú vilu sudetonemeckého veľkostatkára, aby odtiaľ ukoristili zbrane. Všetci však postupne padli, buď v boji alebo ich dostalo Gestapo. Dokument sa končil tým, že síce skupina „Mamut“ oficiálne skončila koncom mája 1945, tak nie je vôbec jasné, kto v nej na samom konci vojny pôsobil, a teda či meno skupiny a smrť statočných ľudí nebola zneužitá. Dokument sa venoval hlavne osobe mjr. Krátkeho, ktorý je zabudnutou postavou SNP, aj keď v nej mal veľký podiel zásluh. Bol to dôstojník rozviedky a do SNP pôsobil v Londýne. V 50-tych rokoch bol teda oficiálne vymazaný z análov. Situácia sa nezlepšila ani neskôr, lebo mal osobné spory s G. Husákom a ten jeho meno držal na „zakázaných zoznamoch“ ďalej. To je aj dôvod, prečo nikto nič o skupine „Mamut“ nevie.

To je aj dôvod, prečo som sa ozval, lebo síce dekoráciu nemám a 2. Odboj nezbieram, ale o tej skupine som počul resp. videl dokument. Navyše by som bol rád, kedy sa tu niečie dojmy neplietli s tým, čo som uviedol. Vyprosím si, aby ma tu niekto nazýval znevažovateľom protifašistického odboja, SNP alebo Májového povstania Českého ľudu.

A teraz späť k faleristike, lebo len o to mi šlo.
Vysvetlí mi niekto rozdiel medzi tým bronzovým štítom a tým v striebre (alebo čokoľvek to je)? Myslím tým kvalitu prevedenia. Podľa mňa je rovnaká, no ale ten bronzový, ako som správne pochopil, je zaručený originál, ale ten z aukra je len lacná kópia. Navyše ide o odznak odbojovej skupiny, ktorá síce zaručene existovala, ale nie je jasné či nejaký z jej členov prežil a následne sa od roku 1949 dostala „na index“, takže oficiálne razby po tomto roku sú vylúčené.

Z hľadiska elementárnej logiky je zarážajúce, že niekto bude v súčasnosti vyrábať odznak v striebre (akejkoľvek kvality), aby ho jednorazovo predal za cca 250 EUR. Nie je logickejšie, že niekto tie štítky dal proste vyrobiť pre seba a svojich kumpánov po vojne, aby deklaroval svoju odbojovú činnosť, ktorú možno ani nikdy nevykonával (čo je vysoko pravdepodobné)? Čo sa týka striebornej medaily (II. stupeň) Radu 25. Februára so značením „800“ a číslovaním, tak tých, ak si to dáte v tomto momente do googlu, tak ich nájdete asi tak 5 v ponukách rôznych numizmatických stránok. Nech je to čokoľvek a slúžilo to akémukoľvek účelu, bola to masovka. Ak je to falzum, tak to niekto vyrobil lacno, vo veľkom množstve a dal „na trh“. V každom prípade si myslím, že sa tak nestalo včera.

Minule som tu uviedol falzá dvoch dekorácií RU a som rád, že pán T. to zachytil tiež a rozpracoval v SIGNUM. Teraz som zachytil od toho istého predajcu minikolany – EKO a LO. Veľmi dobrá falšovateľská práca. Jednoznačne máme do činenia s novou dielňou a robia už aj punce. Aj by som to sem dal, ale riskujem, že zase dopadnem nejako takto...
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod Altmann » Štv Dec 15, 2016 7:30 am

Pane kolego,
Vaše logika by vyřadila tak odhadem 60-70 procent odbojových skupin, ale přece jen Němci měli dosti práce s čestnými vojáky, partyzány. Rozebírat odbojové hnutí na Slovensku, na Moravě, v Čechách a potom v Praze to nám zde nepřísluší, nejsme historici a i když jsem to napsal jak uvádíte ( vytrženo z kontextu) přece si nemyslíte, že naši vojáci z Londýna posílali vysílačky jen tak, aby se mohli spolu bavit.
Problém je zde v tom, že jsem uvedl, že stříbrný kus je jasná a dnes již to asi ví i ten šťastný kupec, kopie vyrobená za podvodným účelem. To bylo vše je zbytečné to rozvádět neb sběratelé těchto dekorací si stejně nedají říci, ostatní to pochopí. Bronzové štíty se objevují ve sbírkách častěji, měl jsem možnost je vidět. Také jsem psal, že originál stříbrný štít jsem měl možnost vidět, držet v ruce a možná bych našel, i fotografii. Byla to jemná práce, kvalitní ražba klasické puncování a značka KK. Za mých mladých let nebylo třeba vyrábět tyto věci. Bylo nás málo a na každého nějaký materiál zbyl. Kupujícího bohužel nezajímá Váš historický rozbor, on si chtěl jen doplnit stříbrný odznak, neb jej uvedl pan Měřička, který jej také viděl a držel v ruce. Tak to je asi pro pochopení vše.

Zmínil jste ty kolanky Leopolda atd. Nejsme žádní hlupci, sám jsem to několika ( celkem 2) mladým faleristům rozmluvil. Zde určitě a to myslím absolutně Vážně bychom Váš rozbor přivítali a docela se na něj těším neb jsem měl dosti práce dokazovat, že to není originál. Jenbych moc prosil, aby jste to nedával sem k "partyzánů"m, ale myslím, že zde je sekce věnovaná právě těmto falzifikátům.
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod milosj » Sob Dec 17, 2016 11:06 am

Nechcem sa do tejto diskusie moc miešat,ale sefit,dovolit si tvrdit že su tie dve fotky odznaku identicke je z týchto snímkov odvaha...na to by tu musel bit ten bronzový minimalne v takom rozlíšení ako je strieborný...a to nie je...ale a teraz si dovolým zamudrovat aj ja,aj z tých snímkov sa daju rozoznat odlišnosti a schvalne nenapíšem že ten alebo ten je original....ten bronzový ma písmena MAMUT vyrazene ostro,vidiet to hlavne na T,su tam jednoducho ostre hrany na vystupujúcich častiach,kdežto strieborny ma písmena zagulatene...okrem toho na striebornom vidiet prave v tých písmenach mamut rozne kazy ale najlepšie to vidiet na tých "lopatach" alebo čo to je...Takže mne z toho vychadza iba jeden zaver...odznaky nie su v žiadnom prípade identické...
Ešte doplním odkaz na nejake informacie o skupine.
http://www.detektorweb.cz/index.4me?s=s ... &xb=2&vd=1
milosj

zameranie / specialization: Slovenský Štát

Poslaťod Altmann » Sob Dec 17, 2016 12:10 pm

Já jen pro klid v rodině připojím obrázek z odkazu , to je k věci a děkuji panu kolegovi Milošovi za upřesněná akce skupiny.
Prílohy
obr1.jpg
obr1.jpg (14.94 KiB) Zobrazené 5409 krát
Naposledy upravil Altmann dňa Sob Dec 17, 2016 1:02 pm, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
Altmann

sFs: sympatizant

Poslaťod sefit » Sob Dec 17, 2016 12:23 pm

pán kolega, ja netvrdím, že tie dva odznaky sú identické. Nikdy som to nenapísal. Ja som napísal, že kvalita prevedenia obidvoch je podľa mňa rovnaká. To je rozdiel.

Všimnite si prosím tie nepresnosti v písme pri bronzovom odznaku (písmeno "L" aleo "P"), poprípade nápadne zrnitý povrch. Pochybujem, že jeden či druhý odznak sú razby. No a keďže vznikli nejakým, iným spôsobom, tak asi veľmi ťažko nájdeme dva úplne identické kusy.

Navyše stále u mňa platí bazálna logika, že si neviem predstaviť niekoho dnes, kto bude vyrábať falzum, ktoré predá za nejakú neistú sumu (v tomto prípade cca. 260 EUR) na aukčnom serveri a môže tak spraviť iba raz. Obidva štúty sú staré záležitosti a nevznikli včera. Ak by niekto disponoval takouto technológiou, tak určite nebude vyrábať odznaky 2. odboja s obmedzeným zberateľkým záberom - ako geografickým, tak aj finančným, ale pôjde do niečoho "väčšieho" - zberateľsky a hlavne finančne.
sefit

zameranie / specialization: Rakúsko-Uhorsko

Poslaťod teodor » Uto Dec 20, 2016 8:19 pm

sefit píše:Navyše stále u mňa platí bazálna logika, že si neviem predstaviť niekoho dnes, kto bude vyrábať falzum, ktoré predá za nejakú neistú sumu (v tomto prípade cca. 260 EUR) na aukčnom serveri a môže tak spraviť iba raz. Obidva štúty sú staré záležitosti a nevznikli včera. Ak by niekto disponoval takouto technológiou, tak určite nebude vyrábať odznaky 2. odboja s obmedzeným zberateľkým záberom - ako geografickým, tak aj finančným, ale pôjde do niečoho "väčšieho" - zberateľsky a hlavne finančne.

áno logiku to má, ale na druhej strane nezabúdaj na to, že tieto veci zase až také lacné nie sú (skôr začínajú byť stále populárnejšie) a čo je dôležité, sú len minimálne popísané. Mne osobne to pre falšovanie príde naopak ako ideálna kombinácia... veď stačí pekná historka a porovnávať nie je s čím...
Vzhľadom na to, že evidentne nejde o razbu sú náklady na výrobu minimálne, no a v dnešnej dobe vytvoriť peknú patinu, to už nie je žiadny problém. A keď sa to rozumne rozhodí, aby sa ich neobjavilo veľa naraz na jednom mieste... a ďalšia vec - pri tejto sume ani nejde o trestný čin.

Takže ja by som to zase tak jednoznačne nezavrhoval...
Ale to je len môj názor, tiež postavený akurát na jednoduchej logike :)

No a o originalite tu skutočne nemôže byť reč - je to jednoznačne falzum, stačí sa pozrieť na tie "punce" a ďalej ani netreba pátrať. Len si dovolím kolegov poopraviť - ten odznak NIE JE puncovaný. Pokiaľ si môžem dovoliť udeľovať rady, tak všetkým kolegom odporúčam, aby venovali naozaj veľkú pozornosť štúdiu puncov a značení. V dnešnej dobe to človeku môže skutočne zachrániť nemalú kopu peňazí... ;)
a tento odznak je toho krásnym príkladom...
VIRIBUSObrázok UNITIS
Obrázok užívateľa
teodor
Site Admin

zameranie / specialization: r.u. monarchia
manévrové medaile
hasičské dekorácie
sFs: člen rady

Predchádzajúci

Späť na Čechy a Morava

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

Not able to open ./cache/data_global.php